Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
16 Nov
16Nov

אם אתם אמנים פעילים ורוצים להציג בתערוכה, ודאי נדרשתם לא פעם לשלם כסף, לעתים לבעל הגלריה ולעתים לאוצר או למפיק התערוכה ולעיתים גם וגם. במרבית המקרים אתם גם חותמים על הסכם שבמידה ותימכר יצירה שלכם יהיה עליכם להיפרד מסכום כסף נוסף עבור עמלה אותה יגבה בעל הגלריה או מפיק התערוכה. ישנם מקומות הדורשים דמי תצוגה גבוהים יותר תמורת גביית עמלת מכירה נמוכה, ולהיפך. בקיצור, לאן שלא תפנו, קרוב לודאי שיהיה עליכם לשלם סכום כסף עבור הצגת יצירותיכם בתערוכה. אם חשקה נפשכם בתערוכת יחיד המחיר שיהיה עליכם לשלם ימריא ויסתכם בכמה אלפי שקלים, ובמקרים לא מעטים גם עשרות אלפים.
ישנם לא מעט קולות בחודשים האחרונים הקמים נגד תופעה זו. הטענה שמושמעת היא שאם בעל גלריה או חלל רוצה להציג יצירות, יואיל בטובו לשלם לאמן. יש הגיון בגישה הזו שבבסיסה נטוע הרעיון שהאמן נמצא בראש שרשרת המזון. הרי ללא אמנותו, כל שאר החוליות בשרשרת הזו לא תוכלנה להתקיים. המצב כפי שהוא היום, מציב את האמן בתחתית שרשרת המזון. הוא יוצר את האמנות, הוא משלם עבור התצוגה, הוא משלם לאוצר, הוא משלם לתולה, ואם נמכרה יצירה הוא גם צריך לשלם עמלה. נוצר מצב אבסורדי בו מי שבזכותו קיים עולם האמנות (כביכול), נמצא בעצם בתחתית שרשרת המזון ולא בראשה. קולות בנוסח "כולם מרוויחים על גב האמנים" נשמעים יותר ויותר. "הפסיקו לשלם עבור תערוכות", "מי שרוצה להציג יצירות שלכם, צריך לשלם לכם ולא ההיפך". כבר שמעתי אמנים שגמרו אומר לא להציג יותר בתערוכות בתשלום מהסיבה שהם לא מצליחים למכור בהן וחשים שכספם ניתן לאחרים ללא תמורה.

כמה עולה להציג בתערוכה

על דבר אחד, כך נדמה לי,  אין ויכוח: להציג תערוכה עולה כסף. מישהו צריך לשלם על מנת שיצירות אמנות תהיינה מוצגות. מישהו צריך לשלם לתולה היצירות, מישהו צריך לשלם עבור תחזוקת המקום, מישהו צריך לשלם עבור הפרסום של תערוכה ועוד. השאלה היא מי יהיה האדם  שידחף את היד לכיסו על מנת שהתערוכה תתקיים.
האם יהיה זה בעל הגלריה, המוסד, הארגון, המבנה או שמא האמן עצמו.
התשובה לכך היא שהגורם לו קיום התערוכה כדאי וחשוב יותר מכל השאר, תהא הסיבה אשר תהא, הוא יהיה זה שישלם עבורה.
דבר אחד ודאי, לאמן עצמו אסור להפסיק להציג בתערוכות. זה פוגע באמנות שהוא יוצר ובו כיוצר. אמן שאינו מוכן לשלם עבור תערוכה מיצירותיו, כדאי שיצא ויחפש את המקומות הללו אשר מאפשרים לאמנים להציג ללא עלות.
אמן שאינו מוכן לשלם עבור תערוכה ליצירותיו אך בכל זאת רוצה להציג בתערוכה מן הראוי שיחשוב מדוע והאם כדאי לצד השני להציג את יצירותיו בתערוכה ללא עלות.
ישנם אמנים שבנו לעצמם שם של אמנים שיצירותיהם נמכרות או מושכות קהל. אני מכירה אישית כמה מהם. הם מצהירים שאינם מוכנים לשלם תמורת הצגה בתערוכות בהן הם משתתפים. ואכן, לא פעם הם מוזמנים להציג ללא עלות בתערוכות בהן האמנים האחרים משלמים עבור התערוכה. אלה הם אמנים ותיקים בדרך כלל, עם נסיון, מגובשים, שעבדו קשה מאוד וזמן ממושך על מנת להגיע לאן שהגיעו. והכי חשוב, לבעל הגלריה, למפיק התערוכה, לאוצר או כל גורם אחר כדאי להציג אותם ללא עלות.
לאיזו קבוצה אתם שייכים, לקבוצת האמנים המשלמים או לקבוצה של האמנים המוזמנים?
לאיזו קבוצה אתם רוצים להיות שייכים?
ושאלת השאלות, מה אתם מוכנים לעשות לשם כך? 

*בצילום פתיחת תערוכתה של האמנית ענת אגמי בגלריה זלאיטארט הבית, לאמנות

Comments
* The email will not be published on the website.